Oberża PRL SokolecMenu - Karta dań dla Ludu Pracy



Wykaz alergenów występujących w daniach serwowanych w Oberży PRL:


Obywatele! Każdemu wiadomo, że najszczerszą miłością jest miłość do jedzenia! Dlatego też na XV Plenum Naczelna Oberżystka PRL ustaliła, że na dobry początek zawsze będzie podawany DOMOWY SMALEC PRZODOWNIKA PRACY.



ZUPY BRACI ROBOTNICZEJ

  •     Uwaga! Tylko w niedzielę ROSÓŁ Z DOMOWYM MAKARONEM - porcja
  •     Pomidorowa w kolorze czerwonego sztandaru (z lanymi kluseczkami) - porcja
  •     Żurek z jajkiem i ostatnią kiełbaską hrabiego Barry Kenta - porcja
  •     Flaczki Czekisty - porcja

DANIA DRUGIE

Zestawy obiadowe podajemy z ziemniakami dostarczonymi wprost z pól PGR-u i przygotowanymi zgodnie z Twoim wyborem na jeden ze sposobów:

  • gotowane w wodzie,
  • smażone na patelni,
  • z frytkami.

Do każdego zestawu obiadowego dodajemy bukiet surówek - porcja.


ZE SCHABAMI

  •     Charoszyj schab panierowany na kapuście - porcja
  •     Wkustnyj schab grillowany w sosie pieczeniowym - porcja
  •     Rewolucyjny schab panierowany w sosie pieczarkowym - porcja
  •     Balszoj schab panierowany i sosie pieprzowym - porcja

Z INNYMI MIĘSAMI

  •     Karkówka Szefowej Oberży w sosie pomidorowo-cebulowym oraz dodatkowo okraszona sosem czosnkowym - porcja
  •     Żeberka zgłodniałego Tankisty w sosie własnym z cebulką - porcja
  •     Polędwice wieprzowe "spod lady" w sosie pieprzowym - porcja
  •     Filet drobiowy Sekretarza KC PZPR w sosie paprykowo-śmietanowym - porcja
  •     Filet z dorsza - ryba dla delegata na zjazd PZPR - porcja

Honorujemy kartki na mięso i alkohol


DANIA REGLAMENTOWANE

  •     Polędwica wieprzowa na plackach ziemniaczanych z sosem do wyboru (pieczarkowy, paprykowy, pieczeniowy, pieprzowy) oraz bukiet surówek
  •     Placki ziemniaczane - 4 szt.
  •     Dodatki do placków ziemniaczanych - śmietana - porcja

FRYKASY Z PRL-u

  •     Smażony camembert z żurawiną, na sałacie i z frytkami - porcja
  •     Sałatka grecka - porcja
  •     Sałatka Przewodniczącego PRL z kawałkami kurczaka - porcja

DLA WEGAN I WEGETARIAN

  •     Leczo z cukini, pieczarek oraz papryki, ziemniaki z wody, zasmażane lub frytki - porcja
  •     Naleśniki WEGE z pieczarkami - 2 sztuki

DANIA DLA DZIECI

  •     Naleśniki młodego aktywisty z dodatkami - 3 szt.
      Dodatki do wyboru:
    • czekolada,
    • ser,
    • marmolada.
  •     Przysmak Pioniera - kawałki kurczaka, ziemniaki z wody, smażone ziemniaki lub frytki, surówka - porcja

DODATKI

  •     Frytki - porcja
  •     Ziemniaki:
    •   gotowane - porcja
    •   zasmażane - porcja
  •     Pieczywo - porcja
  •     Zestaw surówek - porcja
  •     Kapusta zasmażana - porcja
  •     Ketchup - porcja
  •     Majonez - porcja
  •     Sosy:
    •   czosnkowy - porcja
    •   paprykowo-śmietanowy - porcja
    •   pieprzowy - porcja
    •   pieczeniowy - porcja
    •   pieczarkowy - porcja

DOMOWY SMALEC PRZODOWNIKÓW PRACY "na wynos"

  •     Duży słoik (345 ml)
  •     Mały słoik (235 ml)

ŻEBY WYGODNIE SIĘ "wynosiło"

  •     Opakowanie - szt. 1
  •     Torba papierowa - szt. 1


DESERY BURŻUAZJI

  •     Syberyjski deser lodowy - lody śmietankowe z owocami - porcja
  •     Ciasto domowe Walentyny Tiereszkowej (jabłecznik lub czekoladowe) - porcja
  •     Ciasto domowe Nadjeżdy Krupskiej (jabłecznik lub czekoladowe) z dodatkiem lodów i bitej śmietany - porcja

GORĄCE NAPOJE DYGNITARZY

  •     Kawa z ekspresu 0,20 l czarna
  •     Kawa z ekspresu 0,20 l biała
  •     Kawa po turecku 0,25 l
  •     Kawa rozpuszczalna 0,25 l
  •     Herbata 0,25 l

NAPOJE ZIMNE PROLETARIATU

  •     Oranżada z PRL 0,3 l
  •     Kompot domowy 0,35 l
  •     Kompot domowy 1 l
  •     Coca-Cola 0,25 l
  •     Coca-Cola ZERO 0,25 l
  •     Fanta 0,25 l
  •     Sprite 0,25 l
  •     Tonic Kinley 0,25 l
  •     FuzeTea 0,25 l
  •     Woda gazowana 0,3 l
  •     Woda niegazowana 0,3 l
  •     Woda niegazowana 1 l

SOKI i NEKTARY "CAPPY" PRZODOWNIKÓW PRACY

  •     Jabłko 0,25 l
  •     Porzeczka 0,25 l
  •     Pomarańcza 0,25 l


ALKOHOLE POD RÓŻNĄ POSTACIĄ tylko dla pełnoletnich


PIWO BUTELKOWE i LANE NA NARADY PLENARNE

  •     Butelkowe z browarów lokalnych 0,5 l
  •     Lane 0,5 l
  •     Lane 0,3 l

PIWO BUTELKOWE BEZALKOHOLOWE DLA SZOFERAKÓW

  •     Z browarów lokalnych (0%) 0,5 l
  •     Żywiec(0%) 0,5 l
  •     Warka (0%) 0,5 l

BY PIWO BYŁO SŁODKIE

  •     Sok do piwa 30 ml

ALKOHOLE NA GORĄCO

  •      Mądra herbata 250 ml (herbata z dodatkiem wódki - 50 ml)
  •      Miła karuzela - 250 ml (wino grzane z dodatkiem goździków i pomarańczy)

DRINKI ALKOHOLOWE NA ZIMNO

  •      Pustynny zefir - 350 ml (wódka, sok z kaktusa, cytryna, lód)
  •      Pomarańczowy sen - 350 ml (wódka, sok pomarańczowy, lód)
  •      Czerwona gwiazda - 350 ml (wódka, sok porzeczkowy, sok z limonki, lód)

WÓDKI CZYSTE

  •      Sobieski - 50 ml
  •      Wyborowa - 50 ml
  •      Finlandia - 50 ml
  •      Śliwowica - 50 ml

ALKOHOLE KRESOWE NA DESCE

  •      Deska damska - nalewki kresowe - 4 kieliszki po 25 ml
  •      Deska męska - wódki i śliwowica - 4 kieliszki po 25 ml